От днес започна деветия софийски фестивал на науката. Той се провежда в София тех парк , а програмата тази година е с повече безплатни събития , които можете да посетите до 12 май. Детски експериментални работилници, интерактивни лекции и палатка "Направи си сам" са само част от акцентите тази година.

Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието: Искаме да покажем, че науката е близо до обществото и можем да се забавляваме чрез наука - хем полезно, хем приятно.
д-р Тодор~Чобанов, зам.-кмет „Култура и образование“, СО: Надявам се чрез тези над 70 работилници, хилядите софийски деца наистина да изградят желание и любов към науката.

Не подминавайте щанда на Антон Оруш, който е колекционер на българска стара техника и днес показа пералня „Спътник“ , велоергометър от 80-те и една от първите електрически печки.

Антон Оруш, колекционер на българска техника: По този начин ние можем да видим как е функционирала техниката преди и как сега и по този начин да започнем да разбираме по-добре и новата техника.
Астронавтът Ричард Линехан пред БНТ: Космосът ще промени нашата биология

Астронавтът Ричард Линехан пред БНТ: Космосът ще промени нашата биология

Космосът ще промени нашата биология, твърди Ричард Линехан, астронавтът изпълнил четири изследователски мисии в Космоса. Проучванията на космонавтите...

Децата вече могат да се обучават да програмират роботи още в най-ранна възраст. Курсовете са подходящи дори за 4- 5 годишни.

Александър Дойков, преподавател по лего-роботика за деца: Това е една от програмите която правят, можете да си сложите ръката отпред пред сензора. И съответно той жили като истински скорпион.

На щанда на ботаническата градина децата разбраха и как се садят кактуси и сукуленти.