НОВИНИ

Започна изграждането на "Българския ЦЕРН"

Предстои у нас да заработи единственият по рода си циклотрон на Балканите, който ще произвежда медицински изотопи за диагностика и лечение на рак. Днес премиерът Бойко Борисов и посланикът на Съединените щати Ерик Рубин присъстваха на началото на строежа на специализирана сграда за ускорителя, за която правителството вчера отпусна 3 млн. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 27.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Българският ЦЕРН е с най-добри параметри в Югоизточна Европа в момента. Произведените от него изотопи ще бъдат по-евтини от вносните, което ще помогне много на онкоболните българи. Премиерът Бойко Борисов коментира, че тази мини ядрена централа ще изглежда точно като тази в Страсбург.

Бойко Борисов - министър-председател: "Десетилетия наред изотопите за лечението на онкоболните идваха от Унгария, от Чехия, със самолети, разпадаха се по половината път до тук, хората, които чакаха за тях, не се знае дали последните ще имат достатъчно силни изотопи, трагична работа. Освен за здраве, най-важното, което е - и научните ни работници ще имат възможност да направят своите постижения. Може би след някоя и друга година може и някой нобелист да се яви от нашите студенти и учени".

Циклотронът е закупен с дарения от Съединените щати за близо 3 млн. долара, 2 млн. от АЕЦ "Козлодуй" и 1 млн. от образователното министерство.

н. пр. Ерик Рубин - посланик на САЩ в България: "Този проект е плод на съфинансиране, важен крайъгълен камък в партньорството между нашите 2 държави и ще донесе много ползи не само на България, но и на целия регион. Този проект представлява следващата стъпка в нашето стратегическо приятелство и партньорство.

Премиерът благодари на американския посланик за това, че са отделени пари за нещо, което не само e свързано със здравето на хората, но и с двата основни приоритета на правителството - образованието и здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заложени са повече разходи в Бюджет 2017
Заложени са повече разходи в Бюджет 2017
От първо лице за Георги Марков
От първо лице за Георги Марков