НОВИНИ

Започна изграждането на ограда по границата с Румъния срещу чума по свинете

Започна изграждането на телена ограда по сухопътната граница с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра. Агенцията по безопасност на храните е в постоянен контакт с румънските власти. До десет дни ще приключи изграждането на защитното съоръжение.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
15:47, 24.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Изграждането на ограда от бодлива тел в районите на Силистра и Добрич по сухопътната границата с Румъния е една от мерките, предприети от нашата страна, а те са стандартни за Европейския съюз, подчерта земеделският министър. По думите му огнищата на заболяването в съседна Румъния са вече над 300.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Разбира се контактът с румънските власти е един, възможността за въздействие е друга тема ... заболяването в момента го има, то е около Тулча се е разраснало ....там е било Натура и не са могли да предприемат адекватни мерки.
Д-р Дамян Илиев, директор БАБХ: Те не успяха да направят така, че да не се придвижи надолу заболяването и влезе в селата и вече контрола е много труден - те не предприеха тези мерки, които ние предлагаме сега - хората да си изколят прасетата.

В Силистренско са регистрирани над 600 частни стопани, като вече 10 на сто от тях са последвали съветите на експертите. Основна мярка за биосигурността е осигуряване на 10-километрова зона около големите свинекомплекси.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Да бъдат изолирани, за да няма някакъв проблем, който да се появи ... икономическите загуби, които биха възникнали ще бъдат за стотици милиони
Д-р Дамян Илиев, директор БАБХ: Да няма привлекателност за дивите прасета около фермите да няма храна, да няма нищо, така че те по никакъв начин да не са провокирани да ходят близо до фермите.

Утре министър Порожанов ще препоръча на правителството да бъде въведено ограничение на груповия лов на диви прасета в граничните райони, тъй като той крие много опасности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху промени в Закона за приватизацията
ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху промени в Закона за приватизацията
​Акцизът на нагреваемите цигари ще сe увеличи с 50%
​Акцизът на нагреваемите цигари ще сe увеличи с 50%