НОВИНИ

Започна кампанията за енергийно подпомагане през зимния сезон

От началото на месеца службите за социално подпомагане в страната приемат документи за т.нар "енергийно подпомагане". Новото тази година е, че енергийната помощ е увеличена, но има малки промени в условията за кандидатстване.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
12:26, 29.07.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Антоанета Любенова от с. Горна Бешовица получава енергийни помощи от три години, след като останала без работа. Както повечето от хората, тя предпочита да си купи дърва за огрев. След тежката зима, в двора й не е останало нищо от миналогодишната доставка.

Антоанета Любенова: Пет кубика си купувам, докато е зимата, но не ми стигат съвсем, ако продължи повече и после оставаме без дърва.

Средствата за енергийно подпомагане за предстоящия отоплителен сезон са общо 374, 15 лв. за пет месеца, с увеличението от 9 лева на месец.

Наташа Георгиева, Социално подпомагане - Враца: Новото, което е тази година, че е увеличен коефициентът с който се намалява размерът на пенсиите на пенсионерите, което е в тяхна полза. От 1 януари 2018 г. е увеличен и гарантираният минимален доход, който е основа за определяне на размера на диференцирания минимален доход, който е критерии за достъп до тази целева помощ, така че в кръга да попаднат повече лица.

Антоанета казва, че парите за отопление не стигат, защото ако дървата се купят евтино, после трябва да се наеме човек, който да ги нареже и нацепи. За да може да се отоплява през цялата зима, тя е принудена да ползва само една стая с печка на дърва, на която и готви.

От Социално подпомагане-Враца съобщиха, че досега за близо месец са подадени 1300 заявления, а до края на срока, който е 31 октомври 2018 г., се очаква техният брой да стигне 3600, колкото са били и през последните години.

От този отоплителен сезон с помощите могат да се купуват и високоенергийните и екологични пелети, но едва ли мнозина ще се възползват от тази възможност, тъй като те се изгарят в специални и много скъпи котлета за парно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4-годишната пианистка от Бургас ще свири в две от най-прочутите концертни зали
4-годишната пианистка от Бургас ще свири в две от най-прочутите концертни зали
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, намушкало съученик
Съдът решава дали да остави в ареста момчето, намушкало съученик