НОВИНИ

Започна кампанията за полагане на зрелостните изпити

До края на следващата седмица всички дванайсетокласници, които желаят да се явят на матури, трябва да подадат заявления в училищата, в които учат.Тази година промени във формата на изпита и в учебно- изпитните програми няма. Както и миналата година, така и тази - изпитите ще са разделени на модули, за да се ограничи преписването. Седмокласници и дванайсетокласници ще се явяват на изпити в едни и същи дни, но в различни часове.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
07:59, 10.03.2018
Чете се за: 01:29 мин.
Още

До 16 март всички ученици, които желаят да се явят на матура трябва да подадат заявление в училището си.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Те трябва да са взели важното решение какъв втори държавен зрелостен изпит ще изберат и съответно да подадат своето заявление до директора на училището, в което се обучават.

Първата задължителна матура е еднаква за всички - тя е по български език и литература и ще се проведе на 21 май.

Втората задължителна матура е на 23 май, но тук учениците избират между 13 различни предмета.

Зрелостниците в професионалните гимназии, вместо да се явяват на втора матура, могат да ползват средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за професионална квалификация. Има и трета матура по желание - тя ще се проведе от 29 май до 1 юни. Изпитите продължават четири часа.

И тази година като миналата, те ще са разделени на два или три модула. Намаля ли преписването заради модулите?

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Общо за страната е така, за София -също. При нас не се правят компромиси по отношение на преписването, има видеонаблюдение във всички изпитни зали, но все пак е една дисциплинираща мярка, която поставя всички ученици в равен старт.
;

Матурата по български ще е на три модула- първият и вторият са от по един час, а третият е два часа. Първият ще бъде от въпроси със затворени отговори, вторият - със свободни отговори, а третият е писане на интерпретативно съчинение или есе.

По време на модулите не може да се излиза от стаята. Това може да става само, ако модулът е по- голям от час и половина. На три модула се разделят и матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия.

В отделна група са матурите по английски и география - тук първият модул е един час, а вторият и третият по час и половина и учениците не могат да излизат от стаята. Има и трета група предмети - математика, химия, биология и физика. Те са само на два модула с продължителност час и половина и два часа и половина. Тук учениците мога да излизат от стаята по време на втория модул.

;

През миналата кампания имаше ученици недоволни, че модулите ги ограничават- ако свършат бързо първия, губят време в чакане на втория.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Това е нещо, което те дори в момента могат да отиграват в училище, защото училището предлага много възможности за трениране на това умение. Да, може да има такива, които ще свършат по- бързо, но това не означава, че ще нарушат правата на другите.

Ваня Кастрева смята, че по-скоро проблемът на модулите е, че са по-трудни за организиране и колегите й трябва да са много бързи и експедитивни по време на провеждането на матурите. Тази година зрелостниците в столицата са над 9 900, те са със 700 повече от миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой организира и провежда частни уроци и курсове и колко струва?
Кой организира и провежда частни уроци и курсове и колко струва?
Грандиозна верижна катастрофа с десетки коли в Мичиган
Грандиозна верижна катастрофа с десетки коли в Мичиган