Започна кампанията за прием на документи в първи клас в столицата. Според новата наредба, най-голям шанс да бъдат приети имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. При повече кандидати се включват и допълнителни критерии като брат и сестра в същото училище и социални критерии. Имаше ли опашки от чакащи пред 133-то училище "Александър Пушкин", където предишните години родителите чакаха от предния ден, провери Паулина Найденова.

София

Минути преди 6 часа. Пред сградата на 133-то училище "Александър Пушкин" идват първите родители. В списъка от чакащи се записват едва седем души.

- Не е чак толкова рано. Предишни години, доколкото разбрах е имало хора от предишния ден. 10 - 11 вечерта. Смятам, че 6 часа, за да си запазим място тук в Синята зона, след това директно за работа.

В 133-то училище ще бъдат приети 88 деца в четири паралелки. Родителите тук приемат новия критерии за "уседналост", който носи най-много точки, като предимство.

- Живея на съседната улица, откакто съм се родил.

В района, в който се намираме, няма много деца. Например на улица "Добруджа" няма нито едно дете на възраст за първи клас. Така че се надявам критерият, който е от тази година да е напълно достатъчен.

Даниела Борисова - директор на 133 СУ "Александър Пушкин": Около 500 човека са тези, които подават молби при нас за прием в първи клас. Надявам се системата да проработи. Имам притеснения за братята и сестрите от изработените критерии. Нормално е един родител с три деца сутрин рано да има възможност в едно училище да има възможност в едно училище да заведе своите ученици.

През септември 12 хиляди деца ще чуят звънеца за първи път в класните стаи в София.

Тодор Чобанов - зам. кмет на Столична община: Местата за първолаци са много повече, отколкото децата, които ще постъпят в първи клас. За съжаление това са демографските реалности, а и действаме с една доста разгърната образователна инфраструктура. Поне 1000, а може би и повече места ще останат незаети.

Срокът за кандидатстване е до 16 май. В същия месец се очаква Комисията за защита от дискриминация да се произнесе дали критерият за "уседналост" дискриминира бъдещите първокласници.