Ръководителите на 114 епископални конференции от цял свят и представители на различни духовни организации се събраха днес във Ватикана, за да потърсят начин да се сложи край на най-големия скандал, разтърсвал Католическата църква.
30 години след първите разкрития за сексуални посегателства в църквата в Ирландия и Австралия, последвани от признания на жертви в Съединените щати, а по-късно и по целия свят, Папа Франциск обяви, че трябва да се вземат спешни мерки.

Папа Франциск: Време е всички ние, ръководителите на Църквата, да потърсим начин да се изправим срещу това злодеяние, което раздира нас и обществото. Не е достатъчно просто да заклеймим престъпленията.

Самият Понтиф беше обвинен, че прикрива посегателства, за които е бил наясно. Да се пребори с тази порочна практика на Католическата църква, беше сред заявките на Папата, след като беше избран. Смята се, че броят на жертвите надхвърля 10 хиляди, а данни за насилие има за повече от 50 години назад. Най-много са регистрираните случаи в църкви, училища и спортни клубове.

Кардинал Луис Тагле, Католическа църква във Филипините: Спомените за насилие са нанесли прекалено дълбоки рани,спомени които всички тези невинни жертви с години са носели със себе си.

В навечерието на конференцията, в Гданск група мъже разрушиха паметника на свещеник, за когото има десетки свидетелства за сексуално насилие над деца. Става дума за прочутия в страната отец Хенрик Янковски, подкрепял движението "Солидарност" и лидера му Лех Валенса в борбата с комунистическия режим.

Днес папа Франциск целуна ръцете на лидер на полското движение "Без страх", което се бори срещу насилието в цъкрвата. Самият мъж като дете е бил многократно обект на насилие от страна на духовници.

Католическата църква обсъжда във Ватикана проблема с педофилията

Католическата църква обсъжда във Ватикана проблема с педофилията

Епископи и кардинали от цял свят се включиха в безпрецедентна конференция във Ватикана. Събитието е посветено на проблема с педофилията в римокатоличе...