НОВИНИ

Започна конференция за превенция на сексуалното насилие, извършвано от духовници

Ръководителите на 114 епископални конференции от цял свят и представители на различни духовни организации се събраха днес във Ватикана, за да потърсят начин да се сложи край на най-големия скандал, разтърсвал Католическата църква. 30 години след първите разкрития за сексуални посегателства в църквата в Ирландия и Австралия, последвани от признания на жертви в Съединените щати, а по-късно и по целия свят, Папа Франциск обяви, че трябва да се вземат спешни мерки.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 21.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Папа Франциск: Време е всички ние, ръководителите на Църквата, да потърсим начин да се изправим срещу това злодеяние, което раздира нас и обществото. Не е достатъчно просто да заклеймим престъпленията.

Самият Понтиф беше обвинен, че прикрива посегателства, за които е бил наясно. Да се пребори с тази порочна практика на Католическата църква, беше сред заявките на Папата, след като беше избран. Смята се, че броят на жертвите надхвърля 10 хиляди, а данни за насилие има за повече от 50 години назад. Най-много са регистрираните случаи в църкви, училища и спортни клубове.

Кардинал Луис Тагле, Католическа църква във Филипините: Спомените за насилие са нанесли прекалено дълбоки рани,спомени които всички тези невинни жертви с години са носели със себе си.

В навечерието на конференцията, в Гданск група мъже разрушиха паметника на свещеник, за когото има десетки свидетелства за сексуално насилие над деца. Става дума за прочутия в страната отец Хенрик Янковски, подкрепял движението "Солидарност" и лидера му Лех Валенса в борбата с комунистическия режим.

Днес папа Франциск целуна ръцете на лидер на полското движение "Без страх", което се бори срещу насилието в цъкрвата. Самият мъж като дете е бил многократно обект на насилие от страна на духовници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонски военни ще почиват у нас, български - в Северна Македония
Македонски военни ще почиват у нас, български - в Северна Македония
Телефонни измамници опитаха да изнудят прокурор за пари
Телефонни измамници опитаха да изнудят прокурор за пари