Тайландският крал Маха Ваджиралонгкорн бе коронясан, след като в събота приключи всички в събота всички будистки и брахмин ритуали, които да го превърнат символично в жив бог. Това е първа коронация за Южноазиатската държава от 70 години насам, съобщава Ройтерс.

© БГНЕС

Церемонията беше извършена в тронната зала на Големия дворец в Банкок, след като приключи траурния период за починалия през октомври 2016 г. баща на настоящия владетел крал Пхумипхон Адунядет.

По време на церемонията кралят седеше на златен трон, под девететажен бял балдахин и приемаше владетелските регалии, включително златната емайлирана корона с диамантени връхчета. След това към него се присъедини новата кралица Сутхида, която бе официално обявена като четвърта негова съпруга тази седмица.

© БГНЕС

"Ще продължа, ще пазя и ще надграждам кралското наследство и ще царувам с правда за благото и щастието на народа завинаги", се казва в първия кралски декрет на Ваджиралонгкорн. Той се смята за показателен за стила на управление, който ще следва новият владетел и според Ройтерс следва духа на указа, с който неговият баща е бил коронясан.

В късния следобед кралят беше пренесен с носилка в шествие от от Големия дворец до Храма на Изомрудения Буда, където той беше приветстван с многократно скандиране: "Да живее кралят".

След като 80 будистки монаси се помолиха, крал Ваджиралонгкорн се обяви за кралски покровител на будизма, заявявайки "Винаги ще защитавам будизма".

© БГНЕС

По-късно, крал Ваджиралонгкорн и кралица Сутхида ще изпълнят ритуал за добре дошли в новия им дом в кралския дворец, където ще пренощуват в края на първия ден от тридевната церемония по коронация.

© БГНЕС
Последни приготовления преди коронацията на краля на Тайланд в събота

Последни приготовления преди коронацията на краля на Тайланд в събота

Последни приготовления в Тайланд преди началото на тридневната коронация на новия крал. Рама Десети наследи трона преди три години, когато почина баща...