За 11-та година в Жеравна беше открит Международният фестивал на народната носия. Участниците задължително трябва да са във фолклорни облекла от началото на 20-ти век или с традиционни носии на други държави. Офицерите могат да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени за носене са телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки и пластмаса.

Жеравна, Котел

Стоянка Димчева от Варна идва на фестивала от 5 години. Казва, че тук усеща българското и не би се отказала от участието си всяка година.

Организатор на фестивала е Христо Димитров. За 9-та година в Жеравна е и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Христо Димитров, фондация "Българе": Някой път заставам на едно хълмче и гледам 10-15 000 души танцуват хоро заедно и си викам, Боже господи, това аз ли го правя. Не мога да повярвам. Наистина е нещо, което малко хора успяват да го изживеят. Пожелавам го на повече българи да постигат мечтите си.
Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ: Хубаво е, че всяка изминала година има все повече хора облечени с носии, връщайки се 130 години назад… Атмосферата е невероятна, виждате колко малки деца има, бебета дори, което е уникално.

Една от атракциите в Жеравна тази година е традиционната българска сватба на холивудския актьор Бен Крос и неговата дългогодишна приятелка Деана.

Международният фестивал на народната носия продължава до неделя.

Жеравна празнува 10-то юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия

Жеравна празнува 10-то юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия

Стотици хиляди граждани се събраха край село Жеравна, за да се включат в юбилейното, 10-то издание на фестивала на фолклорната носия. Уникалното по ро...