НОВИНИ

Започна надпреварата за лидерския пост в британската Консервативна партия

Започнаха да стават ясни кандидатите за приемник на британския премиер Дейвид Камерън на лидерския пост в Консервативната партия, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:48, 29.06.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света
започна надпреварата лидерския пост британската консервативна партия

Първият официален претендент стана известен вчера - министърът на труда и пенсиите Стивън Краб. Днес министърът на бизнеса и иновациите и професионалното обучение Саджид Джавид съобщи, че той и Краб са се кандидатирали за лидер и заместник-лидер. Смята се, че кандидатурите им евентуално биха могли да спечелят гласовете на представителите на работническата класа.

Краб и Джавид произхождат именно от нея, а това контрастира с произхода на фаворита за лидерския пост и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, който е от висшето общество. Очаква се Джонсън, както и министърът на вътрешните работи Тереза Мей също да се кандидатират за лидер на Консервативната партия, отбелязва Асошиейтед прес.

Краб, който обяви днес кандидатурата си за приемник на Камерън начело на консерваторите, каза, че не може да има втори референдум за членството на Великобритания в ЕС след гласуването миналата седмица, и обеща контрол върху имиграцията, посочва Ройтерс.
"Ние получихме ясен резултат от референдума . . . Не може да има отстъпление от него, това е ясно указание към правителството, не може да се прави опит за разводняването му, за заобикалянето му и няма да има втори референдум", заяви Краб. Той каза, че ако спечели борбата за лидерския пост, контрола върху имиграцията ще бъде въпрос, който няма да подлежи на преговори при обсъжданията с другите страни от ЕС за определяне на бъдещите отношения между Великобритания и общността.

Според Краб малки са шансовете за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания, ако той заеме мястото на Камерън. Попитан дали възнамерява да свика избори, Краб каза: "Отговорът на въпроса за нестабилността не е създаване на допълнителна несигурност."
Камерън обяви, че се оттегля от поста, след като избирателите решиха миналата седмица, че Великобритания трябва да напусне ЕС.

Номинации могат да се правят до утре, след което депутатите от Консервативната партия ще пресеят кандидатите и ще ги сведат до двама. Техните кандидатури след това ще бъдат подложени на вътрешнопартийни избори с участието на всички членове на партията, които ще определят кой от двамата ще застане на кормилото й. Очаква се резултатът от вътрешнопартийните избори да стане ясен в началото на септември, отбелязва Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи от Босилеград дариха кръв на ВМА
Българи от Босилеград дариха кръв на ВМА
Картини от хартия
Картини от хартия