По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на ЕС. Предстои парламентарните групи да излязат с декларации за новия политически сезон.

© снимка: АРХИВ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на народните представители наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани. Нека си пожелаем годината да бъде ползотворна и успешна, нека всички наши усилия и действия бъдат градивни и конструктивни, посочи тя.

Караянчева каза, че тази година предстоят европейски и местни избори и това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне. Но от нас зависи да превърнем вота не в повод за очернявне на опонента, а в оспорвано спортсменско състезание с ясни и силни политически послания, каза тя. Караянчева отбеляза, че тази година ще се честват и 140 години от учредителното Народно събрание и приемането на Търновската конституция.

В програмата на депутатите за днес е първо четене на промени в Закона за животновъдството. Парламентарният контрол се очаква да започне в 11.00 часа. На въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Нено Димов, Красимир Вълчев и Теменужка Петкова.