НОВИНИ

Започна петия сезон на Пътуващото лятно кино на БНТ

Прожекционната машина на Пътуващото лятно кино на БНТ се завъртя за пета поредна година. Първият филм на големия екран под звездите малки и големи зрители гледаха в Борисовата градина. И тази година инициативата за възстановяване на летните кина ще пропътува хиляди километри, за да достигне и до най-закътаните месетнца в България.

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 09.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

20 хиляди километрово пътешествие с 40 от най-новите български филми. 127 вечери в емоции под звездите, събрали любовта на над 70 хиляди зрители до сега. Пътуващото кино на БНТ потегля за юбилейната си обиколка, за да озари отново летните нощи с магията на седмото изкуство.

Севда Шишманова, програмен директор на БНТ:
През всичките тези години се самозареди от зрителите, защото с всяка следваща прожекция, ние получавахме все повече и повече доказателства, че тя е необходима за хората, защото по някакъв начин показваше българското кино на места, където от години не е имало кино салони и поколения са израснали, без да гледат български филми на голям екран.

Първата ни среща под открито небе беше в Борисовата градина, а с горещото време дойде и филмът на режисьора Светла Цоцоркова - "Жажда".

Надежда Косева, продуцент на "Жажда":
Надявам се, че жаждата за българско кино е много по-голяма и даже вярвам в това и се надявам да има много повече български филми, които да я утоляват.
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София:
Киното е едно велико, универсално изкуство. Изкуство,голямо колкото самия живот и към магията на Борисовата градина, тази вечер добавяме и магията на един съвременен български филм.

Утре вечер ще разпънем големия бял екран в кюстендилското село Коняво. Среща - точно под звездите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният месец на порчето Аппа в БНТ
Футболният месец на порчето Аппа в БНТ
Майсторски класове по китара и цигулка във Варна
Майсторски класове по китара и цигулка във Варна