НОВИНИ

Започна подаването на заявления за първи клас в София

Започна подаването на заявления за записване в първи клас в столицата.Тази година основен критерий е местоживеенето на детето, като най-голям шанс да бъдат приети имат децата, които са живели повече от три години в района на училището. Заложени са и допълнителни критерии, като според тях най-много точки получават деца, чиито братя или сестри учат в съответното училище. Кампанията тази година започна изключително спокойно.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:08, 16.04.2018
Чете се за: 01:24 мин.
Още

В столичното 51-во училище родителите започнаха да подават заявления от рано сутринта. Без опашки, тъй като няма никакво значение днес ли ще подадат документите или в последния ден - 16 май.

За разлика от предишните години, тази година тук в столичното 51-во училище кампанията за записване на първокласниците започна изключително спокойно.

Дея Милушева, заместник-директор на 51-во СУ: Много сме доволни, за първа година е така, хората са спокойни и за момента са се записали 20 души.

Причината - вече има ясен основен критерий - детето да е живяло повече от три години в района на училището.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Новото за тази година е, че беше въведен критерия на уседналост, той има за цел да ограничи злоупотребите с адресните регистрации, премахната беше възможността близостта да е свързана с местоработата.
Мариета Михайлова, родител на първокласник: За мене наистина основният критерий е мястото, където се живее и да е близо до дома.

Днес се подават само заявления, в които родителят на своя отговорност описва в коя група попада детето му, между първа и четвърта, според степента на уседналост. Взима се предвид адреса, на който живеят майката и детето. Срещаме интересен казус. Въпреки че живее в района до училището, дъщерята на Георги Цветков няма да може да се възползва от уседналостта, тъй като тя и майка ѝ се водят на друг адрес.

БНТ: Всъщност по документи нямат адрес тук?

Георги Цветков, родител на първокласник: Тук нямат, вече имат.

БНТ: Но няма уседналост?

- Няма уседналост, да. И отиваме директно в четвърта група.

Докато се обсъждаше новата наредба най-сериозно родителите поставяха въпроса - братята и сестрите да могат да учат в едно и също училище, независимо от уседналостта.

Веселка Гълъбова, родител на първокласник: Не е приемливо родителят да се разкъсва между две училища. Поне за това трябваше да има някакви други правила.

Правила има, тъй като в заявлението са отбелязани и точките по допълнителните критерии. Най-много 22 точки се дават именно за брат или сестра в училището. Има точки и за деца с увреждания, с починали родители, от многодетни семейства и т.н. Дали родителят е попълнил вярно днешното заявление ще се проверява по-късно.

Дея Милушева, зам.- директор на 51-во СУ: В момента, в който на 4 юни в 5 часа излязат списъците с класираните деца, от 5 до 7-ми е първо класиране и тогава родителите носят удостоверенията, за да се види, че адресът е съответно в района и за уседналостта.Тези удостоверения ги взимат от районната администрация.

Ако данните не съвпадат с тези от заявлението, детето няма да бъде класирано и ще освободи място за други деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 2 години ще бъде изграден хотел от веригата Мариот в София
До 2 години ще бъде изграден хотел от веригата "Мариот" в София
В Съюза на юристите отбелязаха тържествено Деня на българската Конституция
В Съюза на юристите отбелязаха тържествено Деня на българската Конституция