НОВИНИ

​Започна подготовката за погребението на Шимон Перес

Започна подготовката за погребението на бившия израелски президент Шимон Перес, който почина вчера на възраст от 94 години. Американският държавен глава Барак Обама е сред потвърдените гости на траурното събитие, което ще се състои утре в Йерусалим.

Георги Петров
от Георги Петров
06:29, 29.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Шимон Перес бе настанен в болница след тежък инсулт преди две седмици. След кончината му знамената преди израелския парламент бяха спуснати наполовина. Бившият държавен глава ще бъде погребан в специален сектор от йерусалимското гробище на връх Херцл, посветен на националните лидери в Израел, близо до гроба на Ицхак Рабин.

Американският президент Барак Обама потвърди присъствието си на траурното събитие наред със своя предшественик Бил Клинтън, британския принц Чарлс и френските държавници Франсоа Оланд и Никола Саркози. Израелският премиер Бенямин Нетаняху и председателя на Европейски парламент Мартин Шулц изказаха съболезнованията си към целия израелски народ след скръбната вест вчера. Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери почете паметта на Шимон Перес в официално изказване от Вашингтон, в което отчете многобройните му заслуги към международната общност.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: "Това е човек, който беше огромна фигура и морален лидер. Слушайки каква е настоящата ситуация в Сирия, никога не е имало момент, в който да имаме по-голяма нужда от личните ни чувства за глобалност и морал. Шимон Перес оставя огромна празнина след себе си и всички, които го познаваха, вдъхновяваха се от него и следваха примера му в преследването на справедливостта, ще продължат да го правят. Спомена за него ще остане благословия за всички ни."

Перес е носител на Нобеловата награда за мир от 1994 година, присъдена му за огромния принос към запазването на мира в Близкия Изток - кауза, която защитаваше през целия си живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в училище в Южна Каролина
Стрелба в училище в Южна Каролина
Една година от активирането на Щабния елемент на интегрираните сили на НАТО
Една година от активирането на Щабния елемент на интегрираните сили на НАТО