НОВИНИ

Започна поредният кръг от преговорите за Сирия в Астана

За днес в казахстанската столица са предвидени редица двустранни консултации. Пленарното заседание на двудневната среща е предвидено за утре следобед, предава ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
10:04, 04.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
започна поредният кръг преговорите сирия астана

Преговорите в Астана се водят под егидата на държавите гаранти за примирието в Сирия - Русия и Иран, които подкрепят режима на президента Башар ал Асад, от една страна, и Турция, която поддържа бунтовниците, от друга. Някои сирийски бунтовнически групировки изпратиха свои делегати столицата на Казахстан, но други - не.

Мирният процес в Астана се води паралелно с политическите преговори за Сирия в Женева, които така и не успяват да постигнат пробив за уреждане на продължаващия повече от шест години конфликт.

;

Междувременно, Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от Съединените щати и смесени кюрдско-арабски сили, отвориха пробойни в стената, обграждаща Стария град на Ракка, предаде Франс прес, като се позова на американските въоръжени сили.

Подкрепяните от Съединените щати бунтовници влязоха в Ракка, „столицата“ на обявения от джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) „халифат“, на 6 юни. Оттогава те проникнаха на няколко места в северния сирийски град, където срещат яростна съпротива от страна на ИД.

Според оценки на оглавяваната от САЩ коалиция около 2 500 бойци на джихадистката групировка защитават Ракка. ООН изрази опасения за близо 100-те хиляди според нея цивилни, които са блокирани в северния сирийски град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев: Като военен министър Николай Ненчев се е провалил​
Президентът Румен Радев: Като военен министър Николай Ненчев се е провалил​
Северна Корея: Проведохме успешен опит на междуконтинентална балистична ракета
Северна Корея: Проведохме успешен опит на междуконтинентална балистична ракета