НОВИНИ

Започна юбилейното издание на кинофестивала в Кан

Младата актриса Лили-Роуз Деп, дъщеря на американския актьор Джони Деп, и иранският режисьор Асгар Фархади откриха 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан. Тази година, за престижната награда "Златна палма" ще се борят 19 филма. Решението за победител ще бъде в ръцете на подбрано жури, в което участват китайската актриса Фан Бинбин, италианският режисьор Паоло Сорентино, френската актриса Аниес Жауи, както и американският актьор Уил Смит.

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 18.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Уил Смит, актьор: "Толкова съм развълнуван да съм тук, на филмовия фестивал в Кан. Както знаете, роден съм в западна Филаделфия, а това е доста далеч. Когато стане въпрос за Кан - това е абсолютния престиж в киното. Така, че съм изключително развълнуван, че съм тук, най-вече, за да се уча."

Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма на режисьора Арно Деплешен, "Привиденията на Исмаел", с участието на две от най-известните френски актриси, Марион Котияр и Шарлот Генсбур.

Водещ на церемонията по откриването беше италианската кинозвезда Моника Белучи, а като неин партньор, на сцената излезе и председателят на журито, испанския филмов режисьор Педро Алмодовар.

Моника Белучи, актриса: "Добър вечер, дами и господа. Тази вечер сме се събрали, за да отпразнуваме седемдесетата годишнина на филмовия фестивал в Кан. Тъй като красотата не идва от младостта, а от душата, можем да кажем, че Кан е като жена, чиято напредваща възраст само увеличава нейната творческа сила."

Тази година, България може да се похвали с две български продукции в програмата "Особен поглед".

Това са "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн", творба на Германия, България и Австрия, с копродуценти от българска страна "Братя Чучкови".

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 28 май, когато ще бъде присъдено и отличието "Златна палма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото заседание на новия състав на Надзорния съвет на НОИ ще е на 22 май
Първото заседание на новия състав на Надзорния съвет на НОИ ще е на 22 май
Ивайло Московски: Концесиите са приоритет на правителството
Ивайло Московски: Концесиите са приоритет на правителството