Бъдещият зелен филтър - това е амбициозната задача да се залеси гора от дъбове, липи и акации около София като част от над 100-те мерки на Столичната община за по-чист въздух. И това на фона на доклада на Европейската комисия, че България е в челните места по смъртност заради замърсения въздух.

Много от хората, които залесяваха днес, бяха дошли със семействата си. За тях освен полезен, този уикенд сред природата е съчетан и с физическа активност. Но също и със съзнанието, че ако искаме да свалим България от негативната статистика, трябва да правим такива крачки.

Това е една крачка в правилната посока от гледна точка на това, че както виждате, има и дечица тук, които се запознават с този момент, свързан със саденето на дръвче, а човек задължително трябва да посади поне едно дърво в живота си.
Аз мисля, че е много важно, защото въздухът в София не ми харесва и всъщност това е причината аз да съм тук днес и мисля, че трябва да мислим малко в по-дългосрочен начин, за да можем да си осигурим едно по-добро бъдеще.
Аз съм завършил биолог, знам какво означава процесът фотосинтеза, зная, че без зелените дървета животът на планетата просто е немислим и се опитвам да предам това и на децата.
Започва пролетният залесителен сезон в новата гора на София край Суходол

Започва пролетният залесителен сезон в новата гора на София край Суходол

Това е един от най-мащабните проекти, който Столичната община реализира вече трета година.