НОВИНИ

Започна процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

Бразилски депутати стартираха процедура по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Комисия от 65 народни представители ще изготви доклад и ще прецени дали да продължи процедурата срещу държавния глава.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:05, 18.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Русеф е обвинена от опозицията в измами при отчитането на държавните средства през 2014 година, когато бе преизбрана за втори мандат, и през 2015-а.

Ако работната комисия препоръча импийчмънт, докладът ще бъде предаден на долната камара на парламента, където ще са нужни гласовете на 342-ма или 2/3 от 513-те депутати за предявяване на обвинение срещу президента пред Сената.

В противен случай процедурата се анулира. Ако бъде обвинена, Дилма Русеф ще бъде временно отстранена от длъжност за срок до 180 дни. В Сената също ще са нужни две трети от гласовете за незабавното й сваляне от власт. В противен случай тя веднага може да поднови работа.

В допълнение към старта на процедурата по импийчмънт, федерален съдия издаде решение, което блокира назначаването на бившия президент Лула Да Силва за шеф на кабинета на Русеф.

Да Силва е обвиняем по съдебни дела във връзка с корупционния скандал с петролната компания "Петробрас". През изминалата една седмица случаят предизвика рекордни демонстрации в цялата страна.

В неделя около три милиона бразилци поискаха президента да напусне властта. Ако Русеф бъде свалена, вицепрезидентът Мишел Темер ще стане изпълняващ длъжността президент до изборите през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди срещу промени в Закона за земеделските земи
Животновъди срещу промени в Закона за земеделските земи
КАТ: Намаляват нарушенията, свързани с неслагане на колани в колата
КАТ: Намаляват нарушенията, свързани с неслагане на колани в колата