НОВИНИ

​Започна проверка за пропадналия асансьор в Пловдив

Продължение по темата с пропадналия асансьор в Пловдив, в който имаше седем годишно дете. След нашия репортаж Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна проверка на асансьора, както и на фирмите, които го поддържат и отговарят за техническите прегледи. Живеещите в блока, в който стана инцидента прекратиха договора със сервиза. Ако бъдат установени нарушения - собствениците ще бъдат глобени до 2000 лева.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:12, 06.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Техническите инспектори са установили, че кабината на асансьора е пропаднала около 80 сантиметра. Проверяващите не изключват версията причина за инцидента да е токов удар.

БНТ: Бил ли е технически изправен асансьорът?

Мария Вълкова - и.д. началник Регионален отдел на Инспекцията за държавен технически надзор - Южна Централна България: С изключение на това, че не е работило разговорното устройство е технически изправен. Скъсване на въжета няма. Има предписание да се смени флексирния кабел, което е изпълнено и флексирния кабел е сменен.

Когато асансьорът е пропаданал в шахтата разговорното устройство за връзка с поддържащата фирма не е работило.

Мария Вълкова - и.д. началник Регионален отдел на Инспекцията за държавен технически надзор - Южна Централна България: Установено е, че в цялата шахта има недобро покритие на GSM картата.

От поддържащата фирма казаха, че липсата на обхват в шахтата на практика прави задължителните устройства неизползваеми. Последният технически преглед на асансьора е от юли 2016-та година. Нередности не са констатирани. Според поддържащата фирма, всички съоръжения от 90-те години са опасни.

Румен Петров - собственик на поддържащата фирма: Потенциални убийци. - Тогава какво трябва да се направи? - Да се смени таблото за управление. Смени ли се таблото с модерно и хубаво - асансьорите няма да имат проблеми.

Проверката на техническия надзор ще приключи следващата седмица. До тогава асансьорът ще остане затворен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха ограничението за брой кошери с пчели отглеждани в дворове в Дупница
Отмениха ограничението за брой кошери с пчели отглеждани в дворове в Дупница
Болницата в Сливен заведе дело заради спрени клинични пътеки
Болницата в Сливен заведе дело заради спрени клинични пътеки