Най-после започна разширяването на пътя от Пловдив до Асеновград след като Агенцията "Пътна инфраструктура" възложи работата на софийска фирма. Удвояването на трасето струва 24.7 милиона лева от които 21 милиона са по оперативна програма, а 3.7 милиона са от национално финансиране.

Асеновград Пловдив

От понеделник тежка техника работи по изграждане на новото платно с което ще се разшири наричаният доскоро "път убиец" от Асеновград към Пловдив. Трасето е изключително натоварено тъй като за едно денонощие преминават над 23 000 коли, а за последните 5 години са станали над 400 тежки катастрофи. Европейските средства трябва да бъдат усвоени до пролетта на 2019 г., но се очаква пътят да е готов по-рано.

Движението не се спира,а се извършва в двете посоки, както досега. По договор строителите имат срок 15 месеца, за да изградят новото трасе от източната страна на съществуващото. След като строежът приключи, трафикът ще бъде прехвърлен на новото платно, а старото ще бъде ремонтирано.

Новото трасе ще е с две ленти и една аварийна. Общата им ширина ще е 9 метра. Между съществуващото шосе и новия път е проектирана разделителна ивица, широка два метра.Така между Пловдив и Асеновград на практика ще бъде изградена магистрала. При отбивките за Крумово и Куклен ще има две кръгови кръстовища.