Генералният инспекторат на Националната полиция на Франция започна разследване на факта, че един от демонстрантите е бил сериозно ранен в събота. Това съобщи в неделя министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер пред в. „Льо монд“.

© БГНЕС

Според него в момента Инспекторатът провежда разследване на 133 жалби в полицията от страна на протестиращите. В отговор на въпрос за наранявания, Кастанер призна, че полицията „понякога използва прекомерна сила“, но "всички разследвания винаги се провеждат".

"Това е сериозна травма, за която съжалявам", добави той.

Инцидентът се случи в събота по време на протестите на "жълтите жилетки" близо до Народното събрание. Според телевизионния канал BFMTV, полицията широко използва гранати със сълзотворен газ, за да отблъсне агресивните протестиращи, които се опитват да се прехвърлят през оградата на институцията.

Някои от протестиращите започнаха да вземат тези гранати и да ги хвърлят зад оградата на Народното събрание. Един протестиращ е взел такава граната в ръката си и тя е експлодирала, като е откъснала китката му. Пострадалият е хоспитализиран веднага, като на място му е била оказана първа помощ от други демонстранти.

13-и пореден протест на "жълтите жилетки" във Франция

13-и пореден протест на "жълтите жилетки" във Франция

В Париж избухнаха сблъсъци между "жълти жилетки" и полицията. "Жълтите жилетки" протестират за 13-и пореден уикенд. Айфеловата кула беше затворена за...