В американския щат Флорида започна ръчно повторно преброяване на гласовете, за да се определи победителят в оспорваната надпревара за място в Сената. Машинното повторно преброяване показа, че републиканецът Рик Скот води с по-малко от 13 000 гласа пред демократа Бил Нелсън. Ръчното повторно преброяване трябва да приключи до неделя на обед.

© БТА

Предизборният щаб на Скот призова Нелсън да се откаже, като заяви, че е математически невъзможно демократът да навакса разликата от близо 12 600 гласа - или 0,15% от гласовете. На изборите в щата бяха подадени над 8 млн. гласа. Адвокат на Нелсън каза, че той очаква преднината на Скот в крайна сметка да се стопи при повторното преброяване.

Законодателство на Флорида изисква ръчно повторно преброяване, когато разликата е 0,25% или по-малко.

Резултатът от надпреварата между Нелсън и Скот няма да промени съотношението на силите, където републиканците увеличиха мнозинството си на изборите на 6 ноември, на които демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите.

Сегашната ситуация във Флорида напомни за положението през 2000 г., когато при президентските избори се наложи повторно преброяване на гласовете в щата, а въпросът беше уреден едва след намесата на Върховния съд на САЩ, който на практика даде президентството на Джордж У. Буш.

Във Флорида преброяват повторно гласовете в изборите за губернатор и сенатор

Във Флорида преброяват повторно гласовете в изборите за губернатор и сенатор

В щата Флорида ще се извърши повторно машинно преброяване на гласовете в изборите за губернатор и за един сенатор, като резултатите трябва да се преда...