Започна изграждането на западния охранителен канал във варненския квартал “Аспарухово”. Хората обаче са притеснени, че първоначалният проект няма да бъде изпълнен и каналът няма да бъде покрит. Преди две години деретата в Аспарухово бяха причина за водното бедствие в квартала, което отне живота на 13 души.

Варна

Живеещите в близост до канала се опасяват, че обитателите на ромската махала ще заустят в него отпадните си битови води, а те ще трябва да търпят зловонието, гризачите и насекомите.

Драган Георгиев
"За канала съм доволен. Само едно, дето ще бъде открит - с туй не съм съгласен!"
Красимира Генчева
"Обеща кметицата, че ще бъде закрит каналът. Излъга ни просто."

"Как разбрахте, че ви е излъгала?"

Красимира Генчева
"Ами днеска, като дойдоха да копаят, човекът каза, че ще е открит каналът по проект, а тя тук ни будалкаше, че ще е закрит!"

Хората са категорични, че няма да допуснат край домовете им да минава открит канал. Според тях това е опасно и за децата, които постоянно играят наоколо.

Албена Маринова
"Имаме против начина, по който ще бъде изграден. Ние считаме, че не е нормално на 2-3 метра от дворовете ни и под прозорците ни да минава откирт канал, по който не се знае какво ще тече."

От Община Варна успокоиха хората и заявиха, че западният охранителен канал ще бъде покрит. Предстои реконструкция и на източния. Средствата са осигурени от европейския фонд “Солидарност”. Жители на "Аспарухово" заявиха, че ще протестират, ако първоначалният проект за деретата не бъде изпълнен.