42-годишният мост над село Писанец по главния път Русе - Варна за първи път ще бъде ремонтиран основно. Съоръжението ще бъде затворено за преминаване цели 3 месеца, а през това време ще бъдат обновени носещата му конструкция и асфалтовото му покритие. Средствата за ремонта – 5 милиона лева, са осигурени от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура". Днес движението беше пренасочено по обходни маршрути, което натовари трафика и изнерви пътуващите.

Писанец, Ветово

Писанският мост е построен през 1974 година и един от най-високите на Балканския полуостров. Намира на пътя Русе – Варна и е натоварен през цялата година. От изграждането му досега основен ремонт не му е правен – само кръпки по асфалтовото покритие.

Ангел Йорданов: „Много сериозен ремонт трябва да му се направи. И не само на настилката, но предполагам и на основите, и на гредите, които крепят моста. Аз спазвам ограничението 50 км/ч, но и то е практически неизпълнимо, защото не позволяват копките и дупките по моста.”

По проект е предвидено да се обнови изцяло носещата стоманобетонна конструкция, да се направят нова хидроизолация, отводнителна система, ще се разширят и тротоарните блокове.

По време на ремонта движението на тежкотоварните автомобили ще бъде пренасочено през село Червена вода, а на лекотоварните – през село Писанец. Според Ангел Йорданов обаче обходният маршрут също не е в добро състояние.

Ангел Йорданов: „Да оставим дупките и неравностите по пътя, но няма табели и знаци, маркировката е на най-ниско ниво.”

На разклоните вече са поставени знаци, които да насочват движението по обходните маршрути. Храстите край пътя за Писанец са почистени. Хората обаче се притесняват, че дупките по него ще станат още по-големи заради интензивния трафик.