НОВИНИ

Започна серия от открити уроци на акушерки

Според препоръките на Световната здравна организация на всеки 1000 души са необходими 6 акушерки. У нас обаче на 1000 българи се пада по половин акушерка. Заради огромния недостиг на кадри, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи започна серия от открити уроци, с които да провокира интерес в учениците към акушерската професия или поне да ги запознае с това какво правят акушерките.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
23:08, 16.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
започна серия открити уроци акушерки
Камелия Спасова, акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом“: "Тези, които знаят френски от вас, знаят какво значи буквално преведено на български femme-sage - "умна жена", а това е думичката на френски за "акушерка"."
Антоанета Димитрова, преподавател в Медицински университет София: "Тези хора, които трябва да упражняват тази професия, те трябва да бъдат първо добри, вътрешно добри, душевно добри. Трябва да могат да уважават."

За разговора момичетата избраха първите редове, а момчетата предпочетоха последните.

Борислав Борисов, 11 клас: "А мъже акушерки има ли?"
- "Има, да. Имаме само засега един мъж."
Борислав Борисов, 11 клас: "А! Ето ме втори!

Разговорът в 119-то училище в София даде началото на инициатива, която ще среща ученици и медицински специалисти по здравни грижи.

Камелия Спасова, акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом“: "Ще мине малко време може би и ще си кажат - абе, имаше там едни, дето идваха и ни говореха за акушерството - колко много е важно, колко е хубаво и колко е отговорно и така нататък и биха могли да ни потърсят дори за една среща в някое отделение или разговор."

Натали Добрикова, 11 клас: "Бих пробвала, но това не е игра, наистина трябва да бъдеш много отговорен и да знаеш, че на 100% ще бъдеш отдаден."

Като начало единайсетокласниците разбраха какво е "неонатология". И коя е първата дипломирана акушерка у нас - а именно Райна Княгиня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хюриет: Заловиха атентатора от клуб Рейна в Истанбул
"Хюриет": Заловиха атентатора от клуб "Рейна" в Истанбул
БНР сезира КЗК за нарушение на Музикаутор
БНР сезира КЗК за нарушение на "Музикаутор"