НОВИНИ

Президентите Путин и Тръмп се срещат в Хелзинки

Президентите на Съединените щати и Русия се срещат във финландската столица. Двамата разговарят в президентския дворец в Хелзинки. Преди срещата американският президент Доналд Тръмп заяви, че "целият свят е заинтересуван между Москва и Вашингтон да има добри отношения". Тръмп похвали също Русия за провеждането на Световното първенство по футбол.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:55, 16.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

С половин час закъснение и с нова лимузина руският президент Владимир Путин пристигна за срещата с Доналд Тръмп. За първи път двамата разговарят на четири очи. Нито Москва, нито Вашитгтон представиха предварително списък с темите, които ще бъдат обсъдени.

Владимир Путин, президент на Русия: Ние сме в постоянна комуникация от предишните месеци. Провеждахме телефонни разговори, видяхме се и няколко пъти на различни събития. Но вече е време за детайлни разговори за двустранните отношения и за горещите световни теми.

Американският президент заяви, че с Путин ще разговарят за различни неща.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще дискутириме всичко от търговия до военни въпроси, ядрена политика и Китай. Да, ще поговорим за Китай, за нашия приятел Си.

Според британски медии по настояване на премиера на Великобритания Тръмп ще засегне и темата "Скрипал". Часове преди срещата американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че причина за лошите отношения с Русия, е "лова на вещици", който според него, ФБР води с разследването си на евентуална руска намеса по време на американските избори преди две години.


;

След разговора, двамата лидери и техните делегации ще се оттеглят на работен на обяд. А след това ще дадат съвместна пресконференция.

Путин е придружаван от външния министър Сергей Лавров и помощника си Юрий Ушаков. А Доналд Тръмп - от съпругата си, от съветника по националната сигурност Джон Болтън, държавния секретар Майк Помпео и говорителката на Белия дом.

Силното ръкостискане е любима тактика на Тръмп при важни срещи, а за Путин изглежда - закъсняването, коментират анализатори. Днешното забавяне на руския президент не е първото. Той пристигна със закъснение за аудиенция с папа Франциск, не беше точен и за срещата с кралица Елизабет Втора. А през 2014-та година се наложи германският канцлер Ангела Меркел да чака няколко часа руския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преименуваха шест метростанции в Париж в чест на световните шампиони
Преименуваха шест метростанции в Париж в чест на световните шампиони
Оперативният щаб въвежда три спешни мерки за борба с чумата по животните
Оперативният щаб въвежда три спешни мерки за борба с чумата по животните