НОВИНИ

Започна съревнованието между американските лидери Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Още в първия работен ден на новоизбрания Конгрес на САЩ Доналд Тръмп срещна силен отпор на опитите си да получи бюджетно финансиране за изграждането на стена на границата с Мексико. Новата председателка на доминираната вече от Демократическата партия Камара на представителите Нанси Пелоси обвини президента за вече двуседмичната финансова блокада на федералната администрация.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:13, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Втората половина от 4-годишния мандат на Тръмп ще е белязана от политически сблъсъци на Белия дом и републиканците на Капитолия срещу демократите в Камарата на представителите. Показа го неотстъпчивостта и на президента, и на Пелоси по въпроса за антиимигрантската стена.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите: "Не между Мексико и Съединените щати се опитва президентът да вдигне стена, а между реалността и неговите избиратели. Той не иска те да знаят, че не прави нищо за здравните и социалните осигуровки."
Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Никога не съм имал толкова голяма подкрепа за контрола на границите!"

Демократите в долната камара приеха две законови мерки за временно възстановяване на финансирането на федералните институции. 800 хиляди техни служители вече 2 седмици не получават заплати заради спора между Тръмп и опозицията за 5 милиарда долара, които той иска да бъдат отпуснати за стената му.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите: "Президентът не може да държи тези хора за заложници. Нали беше обещал, че Мексико ще плаща за стената!"

Сенатът няма да подкрепи решенията на Камарата на представителите, заяви лидерът на републиканското мнозинство в горната камара - Мич Макконъл, и ги нарече "политически театър". Тръмп свика за тази вечер преговори с лидерите на двете партии в Конгреса. Тонът на комуникацията между него и опозицията обаче вещае политическа блокада, подобна на тази между президента демократ Барак Обама и републиканците, които контролираха поне едната от двете камари на Конгреса през по-голямата част от двата му мандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали български туристи при бурята в Тайланд
Няма пострадали български туристи при бурята в Тайланд
Шейтанов подписа с Астън Вила?
Шейтанов подписа с Астън Вила?