Започна традиционният национален събор „Рожен 2019". Над 3500 фолклорни изпълнители и 80 самобитни майстори ще представят своето творчество до неделя на роженските поляни.

Още за атмосферата от събитието - вижте в прякото включване в обедните ни новини от Галена Паскова.

Рожен, Сандански

В момента започна и голямото хоро, което всеки ден от днес до неделя ще се провежда пред първа сцена на Роженския събор. Знамето тази година е рекордьор - 320 метра дълго, тежи повече от половин тон, ушито е в град Първомай от две шивачки. Според организаторите до неделя се очакват около 250 000 човека.

Откриването беше направено от президента Румен Радев, който заяви, че Родопа планина и Рожен е средище на българщината, но заяви и нещо друго - че за съжаление в Родопите са селата с най-много липсващо население.

Румен Радев: България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите краища на България. И с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените. Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашенските каба гайди, които чухме днес, могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде.

След минути ще започне и националният фолклорен конкурс. За първа година има участници от чужбина - група от Украйна.

Заради засиленият трафика около Рожен до понеделник е ограничено транзитното преминаване на автомобили от отклонението за Пампорово до село Соколовци. Шофьорите, които не пътуват за събора могат да ползват алтернативен маршрут през село Проглед - Пампорово - Смолян и Соколовци.

За посетителите е осигурен обществен транспорт.

Вижте повече във видеото