Туристите, блокирани във Варна и Бургас заради фалита на компаниятата „Томас Кук", започнаха да се прибират в родината си.

По официални данни у нас почиват близо 400 000 туристи на туроператора, предимно по Черноморието. Фалитът завари 440 от тях на летищата във Варна и Бургас. Днес следобед с полет на наша авиокомпания, за Манчестър заминаха 146 от чакащите. Британските авиационни служби определиха кой да се качи и кой да остане за следващия полет късно тази вечер или утре.

От Бургас вече отпътуваха 190 от британските туристи. Останалите 30 са настанени в Поморие. Хотелиерите от Южното Черноморие са по-силно засегнати, тъй като компанията превежда дължимите суми два месеца след напускане на туристите.

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците-Слънчев бряг: Очаквам тука по веригата да се получат големи сътресения, защото това са много пари. На Слънчев бряг предполагам, че ще са някъде между 20 и 30 милиона дължимите пари от фирмата „Томас Кук". Работници очакват заплати, доставчици очакват плащания.
Ростислава Димитрова, управител на хотел, Слънчев бряг: Нови туристи повече няма да посрещам, защото планувам в края на седмицата, на 29-ти да затворя хотела. И ако посрещна нови туристи трябва да продължа да работя, което няма смисъл при условие, че ние чакаме такава голяма сума-да продължаваме да субсидираме „Томас Кук".
Даян Чайлдс: Разочарована съм малко, разбира се, но проявявам разбиране. Засега. Ако дойдете след няколко часа, може да съм на друго мнение.