Правителството отпусна 3 млн. и 700 хил. лева за борба с африканската чума по свинете. В нови огнища у нас, шест села в Плевенско, започна умъртвяване на животните в риск.

Болестта засегна първо селата Жернов и Новачене. Въпреки, че свинете там бяха умъртвени, заразата по животните плъзна към още 6 села - Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш Войвода, Санадиново и Бацова махала. В село Брест голяма част от стопаните опитали да решат проблема сами.

Цецо Луканов, кмет на с. Брест: Доста от прасетата бяха заклани, липсваха днеска.

Заразата най-вероятно е дошла от северната ни съседка.

Бойко Борисов, министър-председател: Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават, затова предлагам 3,7 млн. лв. да гласуваме за земеделието.

Българската агенция по безопасност на храните ще дезинфекцира на границата ни с Румъния и селата, в които заразата вече е факт.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Няма открита ваксина, няма лечение, единствената открита възможност за ограничаване и изключване на това заболяване от нашата територия са превенционните мерки и евтанизиране на заболелите и открити животни.

Мерките не са единствено за стопаните на домашни свине. Ловците също може да пренасят заразата в случай, че в района им на ловуване са минавали заразени диви свине. Затова за всеки ловец има правила.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе: Облеклото, с което е бил, да го подложи на една термична обработка в пералнята на най-висока температура.

За обезщетения на стопаните, чиито животни са умъртвени, тепърва ще се мисли.

Правителството гласува договора за Ф-16

Правителството гласува договора за Ф-16

Правителството гласува 3,7 млн. лв за борба с африканската чума по свинете. 6 са огнищата на африканска чума в България, като властите предприемат нез...