Започна унищожаването на 17 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. В събота там беше установено ново огнище на африканската чума. Животните ще бъдат загробвани в района на комплекса, съобщиха от кметството. Прави се дезинфекция на влизащите и излизащите коли и хора. Забранен е достъпът на външни лица.

Ситуацията в Русенско вече е усложнено, тъй като в района се намират едни от най-големите свинекомплекси в страната, които произвеждат 1/3 от свинското месо за българския пазар. Ако заразата продължава да се разпространява, има риск за големи икономически загуби. Стотици хора работят в тези свинекомплекси. Те също са застрашени да загубят работата си за месеци наред. Не е ясно как ще отрази случващото се върху цената на свинското месо.

Хората са притеснени къде и как ще бъдат загробвани животните от промишлената ферма. Ръководството ѝ за сега не дава информация. Кметът на село Николово каза, че достъпът на външни лица до комплекса е забранен и нищо от него няма да се изнася.

Марийка Генова - кмет на с. Николово: Те имат доста голямо землище и всичко ще се локализира там.

Умъртвяването на животните е единствената възможност да се ограничи заразата, макар и да изглежда като крайна мярка, коментира заместник областният управител на Русе. Според него най-вероятно африканската чума е пренесена с фуража.

Свилен Иванов - зам. областния управител на Русе: Аз не допускам варианта, че някой човек - заразен, може да влезе, предвид дезинфекциите, които се правят. Те са отдавна изолирани.

Само на няколко километра от Николово се намират други три големи свинекомплекса. Този в Юделник влиза в 10-километровата зона, в която е забранена търговията на животни в продължение на 6 месеца, ако не бъде открито ново огнище. А в Бръшлен се гледат близо 40 хиляди прасета. Наред с другите мерки ръководството на фермата вече е спряло и доставката на фуражи,защото имат достатъчно запаси. От свитнекомплексите очакват бързи действия от страна на държавата за ограничаване на заболяването.

д-р Христо Стойков - главен ветеринар на свинекомплекса в с. Бръшлен: Няма ваксина, няма лечение. Влиза се и се работи денонощно. Трябва да влязат цялата армия, полицията, всички да влязат и по най-бързия начин тези животни да се загробят. Защото в момента те излъчват огромна патология, вируси и са близко до нас.

Междувременно ловци от региона недоволстват срещу забраната да влизат в трикилометровата зона на огнищата. Те предупреждават, че освен дивите прасета, и хищниците могат да са преносители на заразата. И настояват да се разреши лова с кучета, за да се намали популацията на диви свине.

В социалните мрежи се появиха снимки, на които се вижда как се умъртвяват прасета с пожарникарска пяна, хората коментират, че това далеч не е хуманно. От ръководството на Русенската пожарна отрекоха това да отговаря на истината.

В "Сутрешен блок" утре гост ще бъде представител на Българската агенция по безопаност на храните, който ще изясни как се случва евтанизирането.