НОВИНИ

Започна варенето на светото миро

Днес започна осмото по ред варене на миро в историята на Българската православна църква. За последен път благовонно масло е варено преди девет години. Сутринта Патриарх Неофит освети вода в катедралния храм "Свети Александър Невски" и тя беше налята в съда, в който ще се вари мирото. Варенето ще продължи три дни и три нощи като през това време свещеници ще бъркат съставките непрекъснато и ще четат евангелски текстове.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:55, 02.04.2018
7689
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Светото миро е благовонно масло, което се използва от църквата в светото тайнство Миропомазване, за благославяне на новопокръстените.Използва се и при освещаване на храмове и олтари. Мирото има точно определени съставки- зехтин, бяло вино, 30 различни ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение.

отец Николай, началник "Връзки с обществеността" на Светия Синод: В храма на Свети Димитър в Солун, където от неговите мощи изтича по чудесен начин миро, когато вземете памуче от него и то ухае винаги с един и същи аромат.Когато нашето миро бъде осветено, независимо от съставките, то ухае по същия начин.Това е поради благодатта на самото освещаване.

Мироваренето е дълъг процес, който продължава три седмици и половина. Започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва с освещаване на мирото на Велики четвъртък. В последния си етап мирото се вари три дни и три нощи при непрекъснато бъркане от свещеници и непрестанно четене на Светото Евангелие.

отец Николай, началник "Връзки с обществеността" на Светия Синод: Навремето е било с огън, огън, в който са се изгаряли стари одежди, стари покривки в храма.Но сега, за да се опази чистотата е с електрически уред, този който виждате зад мен.

Свето миро се вари изключително рядко и то само, когато има нужда от него. За последен път Българската православна църква вари миро през 2009-та година. Тогава начело на нея беше българския патриарх Максим.

Това е осмото варене на миро у нас. В своята най-нова история църквата ни приготвя за първи път свето миро през 1950-та, защото право за това имат само автокефалните църкви. След като бъде осветено в четвъртък, мирото ще се съхранява в специални съдове "конкуми" в специално помещение в Светия Синод. Оттам, под строг контрол ще се раздава на епархиите и храмовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велик Занчев за БДЖ: Предстои обновяване на подвижния състав
Велик Занчев за БДЖ: Предстои обновяване на подвижния състав
ДРУГИТЕ новини: Пъстри и празнични
ДРУГИТЕ новини: Пъстри и празнични