НОВИНИ

Започна Великденският пост

От днес започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 1-ви май. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
17:45, 14.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

По време на Великденските пости, освен храни с животински произход, се забранява да се пуши, както и да се пие алкохол. Единствено на 25-и март, Благовещение, е позволено да се яде риба.

„Да се стремим да не грешим, да спазваме Божиите заповеди, защото те са една основа върху, която се гради не само Християнството, но и целият човешки живот”, сподели отец Кирил.

В благоевградския храм „Въведение Богородично” екипът ни срещна Евангелия, която разказа, че години наред е спазвала стриктно постите, но сега заради здравословен проблем няма да го направи. По-важното според нея е друго:

„Най-важно е да си добър човек. Не да постиш, каква храна ядеш, а какво ти е в душата. Когато ти се измърсиш, направиш нещо лошо, отиваш и всичко ти се опрощава – не става", каза тя.

Църквата разрешава на бременните жени, малките деца и хората със здравословни проблеми да не постят. Свещениците съветват не толкова да внимаваме с какво се храним, а какви думи изричаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Андреев: Супернеделята в Германия - политическо земетресение
Александър Андреев: Супернеделята в Германия - политическо земетресение
Благоевградско село на бунт заради повишени данъци
Благоевградско село на бунт заради повишени данъци