НОВИНИ

Започна юбилейният 35-и фестивал „Златна роза“

Преди минути там беше открит 35-ия юбилеен фестивал „Златна роза“, който показва изключително силна пълнометражна и късометражна продукция в два конкурса. Киносъбитието ще продължи до 7 октомври и е организирано от Национален филмов център в партньорство с БНТ и Българска национална филмотека.

bnt avatar logo
от Албена Александрова
20:52, 30.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

43 филма са включени в двете конкурсни програми. 17 са пълнометражни и 26 са късометражни - всичките са създадени през последната календарна година. Особен интерес създадоха няколко филма, които са извън конкурстната програма. Това са няколко успешни копродукции, сред които и филмът „Уестърн“ - копродукция между България, Германия и Австрия. От българска страна участват братя Чучкови като копродуценти. Това е филм, който вече имаше своята премиера на кинофестивала в Кан, а днес във Варна е първата му среща с българската публика.

Имаме и програма за новаторски и експериментални продукции „нови хоризонти“. Там са включени заглавия от млади автори, които правят свмоите сериозни и екстравагантни заявки в българското кино, очаквани с интерес.

Филмът „Посоки“ на Стефан Командарев също имаше премиера в Кан и след 30-годишна пауза беше първото българското участие в селекцията на този престижен кинофестивал, както и на фестивала в Саравево, откъдето се върна със специална награда на журито за целия актьорски състав.

;

Друг интересен за публиката филм е „Три четвърти“ на Илиян Метев, познат на българската публика с документалния си филм „Последаната линейка на София“. Той се завърна от фестивала в лукарно със златен леопард за най-добър съвременен режисьор. За вотра поредна година този фестивал отличава българското кино.

Филмите на този фестивал дават основателно самочувствие на българското кино и битката в конкурса ще бъде доста ожесточена. Две са журитата, които поемат нелеката задача да отличат най-доброто. В пълнометражната категория ще работи жури с проф. Божидар Манов и членове проф. Станимир Трифонов, Яна Маринова, Георги Тошев и Лйдмил Станев. Късометражното кино ще бъде оценявано от актрисата Марта Вачкова, а председател на журито ще бъде Геновева Димитрова - изтъкнат български кинокритик и Димитър Коцев - Шошо.

В „Денят започва с култура“ БНТ ще поднасяме повече информация за събитието тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха изнудвача в Германия, който заплашваше да отрови храни
Арестуваха изнудвача в Германия, който заплашваше да отрови храни
Благотворителен крос събра десетки в Пловдив в подкрепа на каузата Спри рака
Благотворителен крос събра десетки в Пловдив в подкрепа на каузата "Спри рака"