140 години от приемането на Търновската конституция - честванията започнаха с тържествено заседание на Конституционния съд в страопрестолния град. Участваха председателят на парламента и президентът. Държавният глава Румен Радев коментира теми като евроизборите и напрежението в Габрово.

Вижте повече от прякото включване на Милена Кирова от Велико Търново.

Велико Търново

Президентът Румен Радев пожела на депутатите да не забравят завета отпреди 140 години - законите да се правят от народа и за народа, за да има, по думите му, по-малко президентски вета върху лобистки закони.

Кандидатурата на шефа на кабинета си Иво Христов за евродепутат, президентът коментира така: нужни били повече хора, които да работят за по-единна и просперираща Европа. Той уважава решението на Христов и не е снемал доверието си от него.

Румен Радев - президент на България: Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на една по-динамична Европа. - Той поиска ли Вашето съгласие? - Разбира се, че го поиска и мога да заявя, че президентството не е феодална институция - всеки е свободен да прави своя избор.
Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов

Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов

"Не съм снемал доверието си от Иво Христов.Той има право да избере къде ще бъде по-полезен" - така президентът Румен Радев коментира решението на нача...

По отношение на напрежението в Габрово, според президента, гневът на хората е разбираем, защото цели поколения наред израснали с чувство за безнаказаност.

Румен Радев - президент на България: Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. И според мен, трябват два паралелни подхода в този случай. Първият - това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. А вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност.

Според държавния глава, това са ниското образование, липсата на трудова заетост и липсата на чувство за отговорност пред обществото.

Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците

Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците

Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в денонощен ма...

На тържественото заседание на Конституционния съд беше отправен и един призив към президента - да се промени Конституцията така, че в нея да се впише, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

По-рано председателят на парламента Цвета Караянчева връчи решението на Народното събрание за обявяването й на кмета на града.

Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция

Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция

Българската национална телевизия отбелязва 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция с тричасовия празничен блок „Четем Конституцият...