НОВИНИ

Анкара пред вот за президентска република

Турската полиция разгони със сълзотворен газ протестна демонстрация пред парламента в Анкара, където започнаха дебати за промени в Конституцията. Вносителите от управляващата Партия на справедливостта и развитието и националистическата опозиция целят превръщането на Турция в президентска република.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:02, 09.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Президентът Реджеп Ердоган и съпартийците му настояват, че с промяната на системата ще се постигне по-голяма стабилност. И управлението на Турция ще стане ефективно, като в Съединените щати и Франция.

Бюлент Туран, депутат от Партията на справедливостта и развитието: Днес започваме един от най-важните дебати в историята на Турската република. Целта ни е да укрепим демокрацията и народната воля.

Народнорепубликанската партия, създадена преди близо 100 години от основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, твърди, че Ердоган просто иска да вземе цялата власт. Според кемалистите се прави опит за връщане на могъществото на палата, отдавна отнето от османските султани.

Махмут Танал, депутат от Народнорепубликанската партия: Ще донесат ли тези промени по-ниски цени в магазините? Водата безплатна ли ще стане? Ще спре ли тероризмът? Данъците ще паднат ли? По-силна ли ще стане демокрацията или ще ни донесат авторитарен режим? Питали ли сте народа дали се нуждае от такава реформа?

Действащата Конституция на Турция е приета след военния преврат през 1980 година. Партията на Ердоган и националистите на Девлет Бахчели, които я подкрепят, нямат достатъчно депутати, за да прокарат промените в парламента. Но се очаква с лекота да съберат необходимите 330 гласа в тяхна подкрепа, за да бъде свикан референдум по въпроса в края на март или началото на април.

Едва няколкостотин души протестираха пред парламента в Анкара днес.

Очаква се дебатите да продължат около 2 седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Българската история” в туристическа поредица
„Българската история” в туристическа поредица
Католически свещеник от Варна помага на бедни и болни
Католически свещеник от Варна помага на бедни и болни