НОВИНИ

Започнаха Дните на японската култура у нас

Потайности на водната молекула и създадената от нея наука за светлината и водата Аквафотомика разкри пред научни светила и млади учени проф. д-р Румяна Ценкова от Университета в Кобе, Япония. Така започнаха традиционните вече у нас Дни на японската култура, за 27 поредна година. Така по вода тръгнаха и Дните и мандатът на новия японски посланик у нас Н. Пр. Шиничи Яманака.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:08, 05.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Проф. д-р Румяна Ценкова идва от Русе, но попада в световноизвестните образователни и научни програми Монбушо в Япония, и вече 26 години там прониква в дебрите на светлината, а от там и водата. През 2006 г. получава най-престижната световна награда за близък инфрачервен спектроанализ. С невидимата инфрачервена светлина тя влиза във водната молекула. Започва да я измерва. И открива, че тази светлина я превръща в молекулярно огледало, в което всички останали молекули се оглеждат. Така би могло човек да се диагностицира един ден преди да се е разболял.

Неслучайно лабораторията ѝ в Кобе работи с лабораторията на нобелиста Люк Монтание, откривател на вируса на СПИН. И неслучайно за четвърта поредна година в София световната конференция за физика, химия и биология на водата събира водещите учени от света.

проф. д-р Румяна Ценкова: "Водата се променя, тя следва, в зависимост от състава си, разбира се, на минерали, на структура, на подреждане на водните молекули, следва Луната, следва Слънцето, следва планетите. Тя се променя, спектърът ѝ се променя, начина, по който тя абсорбира тази светлина я издава. Тя е като хората или хората са като водата? Ами ние сме 70% вода."
Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България: "Имаме зрял академичен обмен, но има още много потенциал. Надявам се изследователската дейност на проф. Румяна Ценкова да привлича и други българи в Япония".
акад. Благовест Сендов: "Науката от пари прави знание, а иновациите от наука правят пари. Така че не може да има иновации, ако няма наука. Голямата грешка, която се прави е, че се смята, че малките страни като България няма нужда да правят наука. Големите ще правят наука, а ние ще взимаме от тях. Но не е така."

С Аквафотомика една българка на японска земя ни повежда към невидимите потайности на светлината и водата, а от там можем да стигнем и до тайнството на Сътворението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови работни места за безработни младежи в Пловдив
Нови работни места за безработни младежи в Пловдив
Руските депутати си направиха първо селфи
Руските депутати си направиха първо селфи