НОВИНИ

Два дни за размисъл преди референдума за името на Македония

Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че без помощта и приятелството на България, Македония и Гърция, нямаше да стигнат до Договор за решаване на спора за името. По думите му, действията и на българското, и на македонското правителство са отворили пътя на Македония към ЕС. С това негово изказване официално приключи кампанията за референдума за Договора с Гърция, който ще се проведе на 30 септември - неделя.

Александър Марков
от Александър Марков
12:11, 28.09.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Два дни за размисъл бяха дадени преди референдума за името на Македония. 17-дневната кампания приключи с два големи митинга. Единият беше в Тетово, а другият - в Прилеп.

В Тетово премиерът Зоран Заев призова македонските граждани да излязат в неделя, за да гласуват за по-доброто бъдеще на Македония, по неговите думи. Пред български медии той благодари на България за усилията да бъде подписан Договорът за добросъседство, който според него е отключил процеса по разрешаване на спора между Македония и Гърция за името на страната.

;

С края на агитационната кампания започнаха да се появяват и фалшиви новини. Появи се информацията, че 40 000 македонци са изтрити от избирателните списъци, а впоследствие от Държавната избирателна комисия опровергаха подобни твърдения.

Екипът на БНТ продължава да следи събитията около референдума.

;

В Прилеп лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицковски се събра със свои симпатизанти. Официално, той не се обяви за бойкотиране на референдума, но отново говори против договора с Гърция, който според него лишава македонците от идентичност, език и култура. Неофициално, към симпатизантите на опозицията е изпратен призива да бойкотират гласуването.

Според проучванията, населението в Македония е също доста разделено по въпроса.

70% от етническите македонци са против смяната на името на „Северна Македония“. В същото време, 54% от всички граждани на страната подкрепят смяната на името.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС отделя 1 млрд. евро за разработката на суперкомпютри
ЕС отделя 1 млрд. евро за разработката на суперкомпютри
Премиерът Бойко Борисов ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН
Премиерът Бойко Борисов ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН