НОВИНИ

Започнаха есенните кулинарни празници в община Лясковец

Започнаха есенните кулинарни празници в община Лясковец. Тази година те се провеждат в селата Джулюница и Козаревец и ще продължат до средата на септември.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:49, 28.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Открай време, община Лясковец се слави като пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. Затова, за девета поредна година, в село Джулюница се представиха ястия, характерни само за региона - от сладка с люти чушки, теменужки и кестени до кексове с кайма и торта от царевични пуканки.

Стойна Узунова - готвач - с. Мерданя: "Набирам цвета от горски теменужки и на един литър вода, един кг захар. Завирам сиропа и тогава вече слагам теменужките! И много хубаво става!"
Дочка Габровска - готвач - с. Козаревец: "Решихме да представим ястия само от кайма..Има и вити баници от кайма, семейство таралежи, шницели!"
Д-р Ивелина Гецова - кмет на община Лясковец: "Ние сме радостни и удовлетворени, че с тези събития успяваме да съберем населението от различните населени места!"

На място се приготви и лясковска домашна лютеница. Кулинарният майстор тук е Калина Цацова - победител в миналогодишния конкурс за най-вкусен деликатес.

Калина Цацова - майстор-кулинар: "Най-напред доматите се изваряват..то вече пипера и патладжана всичко е печено и малко моркови съм сложила и накрая вече го овкусяваме!"

А за втора поредна година, в кулминация на празника се превърна красивото карвинг изкуство. Честта да го представи получи младия самоук талант - 24-годишната Виктория Димитрова.

Виктория Димитрова: "Направила съм няколко дини, пъпеши, джулюнски чехли от тиквички".

Есенните кулинарни празници в община Лясковец продължават на 10-ти септември в село Козаревец, когато ще се проведе и единственият у нас празник на кокошата чорба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи правят филм Нещата от живота
Младежи правят филм "Нещата от живота"
Трети кръг преговори за Брекзит
Трети кръг преговори за Брекзит