НОВИНИ

Започнаха президентските избори в Южна Корея

В Южна Корея започнаха предсрочните избори за нов президент. Това се наложи след като консервативният президент Пак Гън-хе бе отстранена от поста и арестувана заради корупционен скандал.

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 09.05.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Гласуването ще приключи в 20 ч. местно време (14 ч. българско време). Резултатите ще бъдат обявени във втората половина на 10 май.

Според социологическите проучвания с най-големи шансове за спечелване на президентските избори е бившият лидер на либералната Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже-ин. Той има рейтинг на подкрепа от 42,2 процента. След него с голяма разлика са Ан Чхол-су от центристката Народна партия и консерваторът Хон Чжун-пхе от Корейската партия на свободата (бившата управляваща партия "Сенури"). Двамата регистрират подкрепа от по 18,6 процента.

В изборите участват 13 кандидати, но според социолозите освен тримата гореспоменати фаворити, останалите 10 са смятани за аутсайдери и рейтингът им не надвишава 8 процента.

Над 11 милиона души вече дадоха гласа си за нов президент, възползвайки се от правото на предсрочно гласуване, състояло се в четвъртък и петък. В Южна Корея регистрираните гласоподаватели са 42,5 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер е първият полуфинал на Евровизия 2017
Тази вечер е първият полуфинал на Евровизия 2017
Полицейска операция на северната гара в Париж
Полицейска операция на северната гара в Париж