НОВИНИ

"Денят на мъртвите" - нещо повече от маскарад

"Денят на мъртвите" е един от най-почитаните празници в Мексико. Освен местните жители всяка година се стичат хиляди туристи, които искат да преживеят магията на празненствата. Основен елемент е традиционният персонаж Катрина, алегория на смъртта.

Калоян Лулчев
от Калоян Лулчев
10:35, 24.10.2016
9308
Чете се за: 02:17 мин.
Още

Всяка година, от 31 октомври до 2 ноември, хора от всички краища на Мексико излизат от домовете си и отиват в гробищата да посрещнат душите на починалите им близки. Слагат се букети от невени и свещи докъдето се простира погледа, а гробовете се изчистват и окичват с цветя. В Мексико невените се наричат и "Цветята на мъртвите". Празненствата могат да бъдат и доста смешни, когато празнуващите си спомнят забавни моменти и разказват вицове на починалите. Мексиканците готвят и любимата храна на покойниците, и им я поднасят на гробищата. Целта е да се окуражат духовете да дойдат, за да чуят молитвите и думите на живите за тях. За починали деца се носят играчки, а за възрастните бутилки текила, мезкал и пулке. Семействата поднасят бижута или любимите бонбони на покойните. Някой оставят храната в къщите си, за да покажат на починалите, че са добре дошли - сладка тиква, "хляба на мъртвите", захарни черепи. Хората вярват, че духовете изяждат духовната същност на храната. Други оставят и възглавници и одеяла. Така душите на мъртвите могат да си починат след дългия път.

;

Семействата се обличат с най-различни бродирани костюми за празниците. Един от най-традиционните костюми е Катрина. За първи път тя се появява в творбите на местен художник. Катрина всъщност представлява женски скелет с помпозна шапка. "Елегантната дама" иронизира модата сред висшата класа от началото на 20-те години на миналия век, но и идва да покаже, че колкото и да си богат и модерен, все пак си смъртен.

;

Не мислете да го наричате "Мексиканския Хелоуин". Въпреки, че "Dia de los Muertos" или "Денят на мъртвите", е влязъл в колективното съзнание заради зомби булчинските костюми и кичозния грим, празникът е спектакъл сам по себе си.

"Това е много дълбоко и мистично преживяване", каза мексиканският туристически експерт Закари Рабинор.

Той организира пътувания за Деня на мъртвите от две десетилетия и е един от най-напредничавите експерти.

;

Рабинор е участвал в поне дузина от тези събития, най-вече в град Пацкуаро, който се намира на няколко часа западно от Мексико сити, и в Оаксака, където фестивалите са едни от най-големите и най-пищните. Според Рабинор е много трудно да се опише такъв фестивал.

"Величествено е. Едно от преживяванията, от които настръхваш", казва Рабинор.


;

Рабинор и Бен Гризевски, специалист в туристическа агенция "Frosch", казват, че Денят на мъртвите не е голям карнавал или парти, а тържествено събитие. Но в последните 5-10 години, местните са добавили елемента на маскиране в ритуалите. Някои спорят, че сложният грим е продукт на Хелоуинската комерсиализация. Други твърдят, че глобализмът и влиянието на европейския католицизъм е засилил интереса към тези празници още преди стотици години.

;

Препратки към поп културата - като в драматичната първа сцена от трилъра за Джеймс Бонд, Спектър - помагат за доброто осведомяване за огромната драма на Диа де лос Муертос. Благодарение на това запитванията за резервации надхвърлят капацитета на Оаксака за туристи. Щата Мичоакан, където се намира Пацкуаро, не е толкова безопасен и това го прави по-нежелана дестинация. Затова, ако искате да станете свидетели на магията, трябва да започнете планирането на пътешествието много рано. Рабинор съветва резервирането на хотел за 2017 година отсега.

Бен Гризевски, специалист в туристическа агенция "Frosch", твърди че можеш да изчакаш до февруари и пак да си намериш страхотно място. Но когато се стигне до полетите дотам, експертите смятат, че за най-ниските цени трябва да се изчака. Резервиране на полет между 15 август до 31 октомври е най-добрият вариант.

Но колкото и трудно да бъде планирането, едновременно с това изживяването там е магическо.

;

Има два варианта, между които може да избере човек: направената за "Инстаграм" веселба или автентичното културно преживяване, което включва будуване цяла нощ, общуване с духове и пируване до гробове. Някой от организаторите на пътувания до Мексико за фестивала, осигуряват на клиентите си местни гидове, с дълбоки връзки в малките селца. По този начин се осигурява едно по-истинско преживяване.

"Трябва ти някой, който познава хората и е част от обществото. Не трябва само да гледате отстрани и да бъдете тромав турист", каза Рабинор.

"Само ще загубите, ако се опитате да направите всичко сами, защото много от нещата ги няма в пътеводителите", добави Гризевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Очаква се пореден добър сезон за зимния туризъм
Николина Ангелкова: Очаква се пореден добър сезон за зимния туризъм
Край на политическата криза в Испания?
Край на политическата криза в Испания?