НОВИНИ

Започнаха празненствата за Курбан байрам

От днес в продължение на четири дни мюсюлманите отбелязват свещения за тях празник Курбан байрам или наричан още Коч байрам. Той е свързан със семейните ценности и символизира смирението и опрощението. През тези дни и в търговищкото село Драгановец почитат ритуалите, като колят жертвено животно и се събират на семейна софра.

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 01.09.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Празнична суетня цари в много къщи в село Драгановец. Докато мъжете са в джамията, жените подготвят трапезата и жертвения овен. Той се къносва на седем места и опява от имама.

Зелиха Селимова: "На деня, на Байрама се коли за живот и здраве и на седем къщи се раздава месото."
Танер Хамдиев: "Не може да коли бедният, защото няма пари, който има възможност."

Близки и роднини с радост посрещат и семейство Юсеинови.

Курбан байрам носи посланието на прошката и на благодарността, затова по-младите целуват ръка на по-възрастните. После всички сядат край трапезата, която е отрупана с нечетен брой сладки и солени ястия.

Бедрие Юсеинова: "Знаем, че софрата трябва да е пълна на Байрама. Първо се слага млечна чорба кус-кус, после яхния, обезателно от заклан коч, баницата, баклавата."
Фатме Ахмедова: "Всички се събираме, за да се сдобрим, нещо ако през годината сме се обидили си прощаваме и с усмивки на лицата да си посрещнем Байрама."

След сладката раздумка и угощение жените запретнаха ръкави да диплят баклави, тъй като в Драгановец се стягат за празника на баклавата, който ще се проведе след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За модернизация на БДЖ са необходими инвестиции между 800 млн. и 1,3 млрд. лв.
За модернизация на БДЖ са необходими инвестиции между 800 млн. и 1,3 млрд. лв.
Координационни щабове по туризъм ще работят и в зимните курорти
Координационни щабове по туризъм ще работят и в зимните курорти