НОВИНИ

Започнаха Празниците в Долината на тракийските царе

В Казанлък бяха открити Празниците в Долината на тракийските царе. Богата културна програма е предвидена и тази година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 26.08.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Близо до столицата на древното Одриско царство - Севтополис, жителите и гостите на Казанлък празнуват възраждането на тракийската култура. Те стават свидетели на магическите ритуали в свещената земя на траките.

Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък: В една благословена и красива долина, в която сме се родили и сме щастливи, да правим още по-добра. Виждате, че в ритуалите на траките едно, което неминуемо сме наследили от тях, е желанието да сме заедно, да празнуваме, да сме една общност - да се веселим.

И тази година бе връчена награда "Александър Фол". Учреденият от Община Казанлък през 2006 година в памет на бащата на науката „Тракология" приз бе връчен на новия му носител край оригинала на гробницата, където е бил погребан владетелят Ройгос. Изследователят на древния град Хелис, смятан за столица на гетите в археологическия резерват „Сборяново", проф. д-р Тотко Стоянов е тазгодишният лауреат на наградата.

проф. д-р Тотко Стоянов: Самата награда е висока оценка за нещо, което надявам се за нещо, което съм свършил в годините и за района и за проучването на тракийската култура в нашите земи. Така че неочаквано, но висока награда бих казал.

С церемонията по връчването на приза беше даден и старт на традиционните, дванадесети Празници в долината на тракийските царе, които ще приключат с международния конгрес "Древна Тракия - мит и реалност". В него участие ще вземат 237 специалисти в областта на науката „Траколия" от 4 континента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
История на ветрилото
История на ветрилото
Започва цялостно възстановяване на хълма Бунарджика в Пловдив
Започва цялостно възстановяване на хълма Бунарджика в Пловдив