Започна честването на традиционния Пролетен фестивал в Китай. Всъщност става дума за началото на Китайската Нова година, която ще настъпи на 5 февруари. Още за традиционни танци и игри, и какво се слага на трапезата - вижте от Теодора Гатева.

Провинция Гансу. Няма село или град, в който да не се усеща празничната атмосфера. Традициинният фолклорен танц Янгко е характерен за Пролетния фестивал.

Изкусните стъпки и ефектните костюми са любими не само на местните жители, но и на хилядите туристи, които избират да посетят Китай именно в дните около настъпването на китайската Нова Година. Танците са наслада не само за зрителите, но и за изпълнителите.

Не по-малко забавен и интересен е древният танц на лъва. Той е включен всписъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и представлява глава на лъв и дълго тяло, което се управлява от най-малко двама души.

Освен традиционните танци, се играят и много популярни игри - като хвърляне на мека топка и търкаляне на обръч. А на трапезата задължително трябва да има сладки оризови кексчета.

Концерт в НДК по случай Китайската нова година

Концерт в НДК по случай Китайската нова година

Трескавата и зрелищна подготовка за честването на китайската Нова година в целия свят завладя и препълнената докрай зала на кино "Люмиер" в НДК. За пр...