Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните в цялата страна преди предстоящите празници - Великден и Гергьовден. Инспекторите следят за качеството на традиционните храни по това време - козунаци, яйца и агнешко месо. В проверките се включва и икономическа полиция. Ще се следи и търговията по пазарите за живи животни.

Десетина дни преди Великден цените на цяло агне в софийските магазини са между 12 и 13 лева за килограм.

Като миналата година са цените, но след 2 ,3 дена ще поскъпне и може да стигне до 15, 16 лева за килограм агнешко.

В супермаркетите килограм козунак струва от 1.90 до 8.00 лв. в зависимост от добавките.

Означава ли по-ниската цена по-лошо качество?

Бистра Иванова - началник-сектор, БАБХ, София-град: Не бих казала, защото основните съставки са едни и същи. Въпросът е какво се влага в козунака. Ако в него има бадем или шоколад, той безспорно ще е по-скъп от обикновения козунак , в който има само брашно, яйца и мляко.

Яйцата са между 25 и 30 стотинки за брой.

Преобладават българските, но от браншовия съюз предупреждават, че се очаква внос. Потребителите обаче предпочитат българското.

За пръв път тази година потребителите ще могат сами да различават дали агнешкото в магазина е българско или вносно по цвета на етикета. Синият гарантира, че месото е българско, а червената маркировка означава, че е вносно.

Печатът е и гаранция, че месото е проверено. Инспекторите предупреждават да не купуваме неизследвано агнешко директно от ферма.

доктор Дафинка Иванова - БАБХ, град Благоевград: По принцип това месо крие голям риск, от ферма закупено, защото не само салмонела, възможно е да има и бруцелоза. А бруцелозата проточа безсимптомно главно при овцете и козите.

До Гергьовден проверки ще се правят и по сигнали на граждани, които се подават онлайн или на горещия телефон на Агенцията по храните.