Здравните инспектори във Варна вземат проби от водата на плажовете от Златни пясъци до Бяла. Според обобщените данни от последните четири години във и край Варна има 13 плажа с отлично качество на водата, а на две ивици къпането не се препоръчва. Пробите се вземат от 23 пункта по два пъти месечно, в проблемните зони - по-често. Данните от първите проби, взети днес, трябва да са готови до 13 юни.

Летният сезон вече започна. От екоминистерството заявиха, че са отделили 750 000 лв. за решаването на проблема със замърсяването на плажа в Лозенец, за да не се повтори неприятната ситуация от миналата година.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Затова бяха инвестирани повече от 35 милиона лева в района, за да се изградят пречиствателни съоръжения, които в пълна степен отговарят на екологичните норми".

Във връзка с проливните дъждове напоследък, министър Василева коментира, че нивата на реките в по-голямата част от страната се движат около праговете за високи води, но няма данни за критични ситуации.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Това, което е най-важно, че всички работят съвместно, мобилизирани са. Не се очакват критични явления, но разбира се всички трябва да бъдат внимателни. Това, което е важно да знаем, че основно в планинските области хората трябва да бъдат малко по-внимателни".

Проблемите със замърсяването на въздуха са още една сериозна тема, по която министерството на околната среда и водите работи усърдно.