НОВИНИ

Започнаха разкопките на Малтепе

Екип от археологоческия музей в Пловдив започна мащабна работа по разкриването на римска каменна кула, вкопана в могилата Малтепе край село Маноле. Тя е единствената запазена в света с подобни размери. Дейностите са под ръководството на директора на регионалния музей доц. Константин Кисьов и са финансирани от Община Пловдив и община Марица.

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 18.06.2019
8264
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Каменен градеж с височина на осем етажен блок започват да разчистват археолозите, които проучват Малтепе. Кулата е затворена със стотици тонове пръст, използвани от античните строители, за да достигнат рекордна височина от 20 метра.

Доц. Константин Кисьов, директор на РИМ - Пловдив: Зидат един метър, това което им остава го заравят, ама вдигат цялата могила, пак зидат два метра, пак заравят и на практика могилния насип го използват като скеле.

На върха на засипаната с пръст могила е имало мраморен постамент, върху който е стояла статуя.

Фрагментите от мраморния връх на кулата вече са проучени. По време на разкопки миналата година бяха открити и 50 монети, които дават основание на археолозите да смятат, че кулата е строена през трети век от новата ера. А в основите и може да лежи тялото на римски император.

Доц. Константин Кисьов, директор на РИМ - Пловдив: Почитането на този, който е погребан, е траяло близо 150 години след това. Т. е. става въпрос за личност, която е много високо в йерархията.

Професори по антична история от Ирландия и Австралия вече споделят теории кой може да е погребан в Малтепе. Община Пловдив е осигурила пълното финансиране на новия археологически сезон.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: 300 хиляди лева са определени за тази година, като във всеки един момент в зависимост от това как върви работата и какво е необходимо община Пловдив може да реагира.

Малтепе ще е световна археологическа сензация - убедени се изследователи. А пълното разкриване на неговите хилядолетни тайни ще нареди Пловдив до места като Рим и Атина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на колекцията с фалшивите картини внася сигнал до главния прокурор
Собственикът на колекцията с фалшивите картини внася сигнал до главния прокурор
Консултации в НС за размера на партийните субсидии
Консултации в НС за размера на партийните субсидии