НОВИНИ

Японски танц под звуците на български народни песни

Традиционните вече за нас българите Дни на японската култура започнаха за 28-ма поредна година - по нетрадиционен, дори уникален начин. Защо ще разберете от репортажа на Даниела Кънева и оператора Денислав Кънчев. Поводът беше първа по рода си у нас изложба на японски тъкани в стил юдзен с 300-годишна история и традиционни тетрадки уатоджи, изработени от прочутата хартия ваши.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:40, 06.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

За кой ли път японците показват, че от всичко, до което се докоснат, могат да направят изкуство.

Наоми Канеко донесе в България 30 експонати юдзен, подчинени на годишните сезони и тетрадки уатоджи, които само японецът може да измисли как така майсторски да завърже с конец. Една древна традиция, която в момента изживява бум в Япония. Уникалното е, че за първи път във вековната българо-японска връзка, на наши народни песни и гайда, виждаме класически японски танц с ветрило.

Аои Ямагиши - дипломат, посолство на Япония: Невероятна хармония беше, много съм изненадана.
БНТ: Какво най-много ти липсва в България? -
Аои Ямагиши - дипломат, посолство на Япония. Разбира се, приятелите, топлото гостоприемство, планини, природа, въобще всичко и много се радвам отново да съм тука.
Аои Ямагиши - културно аташе у нас преди 10 години, с безупречния си български, е отново на работа тук в посолството - с българския си съпруг и 3-годишния им син Кирил. За разлика от нея - посланикът дойде преди по малко от месец в София, не говори засега български, но също на безупречен български прочете приветствието си.

БНТ: Страхотно посрещане за Вас в България?

Н. пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония: Много съм впечатлен. Толкова много хора. Такъв голям интерес. Бил съм в България, но не очаквах, че японската култура е толкова популярна тук.

Най-невероятното в откриването на тазгодишните Японски дни на културата, беше доминиращото присъствие на българската културна традиция. За да докаже сигурно, трудно обяснимата близост между българи и японци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза за времето през почивните дни
Прогноза за времето през почивните дни
Нови мерки срещу изхвърлянето на боклуци в Столипиново
Нови мерки срещу изхвърлянето на боклуци в "Столипиново"