НОВИНИ

Започнаха тържествата по случай 141 г. Шипченската епопея

Започнаха тържествата по повод 141 години от боевете при Шипка. Днес над 200 ученици от цялата страна изкачиха стълбите към Паметника на свободата, където се проведе и открит урок по история. Кулминацията на тържествата е утре, когато на върха ще присъства и президентът Румен Радев. Тази година възстановката на историческата битка ще се проведе на ново място.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 24.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Тази година традиционната възстановка на боевете няма да се проведе на Орлово гнездо, както до сега, а на самия връх Шипка, където е била разположена централната батарея.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки за изхода на Руско-турската освободителна война и може да се каже, че тук се е решила съдбата на България.

Утре се очаква хиляди хора да дойдат до историческия връх, където да отдадат почит на падналите герои. Сред тях ще бъде и президентът Румен Радев.

;

Директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов напомни, че мястото на възстановката на боевете тази година е същото, на което са били разположени централните българо-руски отбранителни батареи.

Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа": Именно това сражение е възпято от народния поет Иван Вазов в прословутата поема „Опълченците на Шипка“.

Той отбеляза, че се очаква възстановката тази година да е най-мащабната и в нея да вземат участие над 265 участници. Публиката ще има по-добър поглед върху възстановката, а времето се очаква да бъде хубаво.

Ще има ограничения на пътя Габрово-Шипка-Казанлък, като трафикът ще се пренасочва през Прохода на републиката. През прохода ще се допускат автомобили и автобуси с участници в тържествата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина при инцидент с двуместен самолет на летище Балчик
Един човек загина при инцидент с двуместен самолет на летище Балчик
Откриват първия в страната безплатен Център за възрастни в Русе
Откриват първия в страната безплатен Център за възрастни в Русе