НОВИНИ

Започнаха втора проверка на унищожените дюни

Двама багеристи и поръчителят им са задържани за разораването на дюните в къмпинг „Смокиня" край Созопол, съобщи говорителя на главния прокурор. Рано тази сутрин геодезисти, представители на екоинспекцията и експерти от Министерството на туризма започнаха проверка на засегнатите дюни.

bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 14.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според геодезистите разораната дюна попада изцяло в концесионната територия на плажа.

Кирил Тончев - геодезист: От тук натам това са дюните.Това показва картата.
инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас: В днешния ден заедно с колегите от Министерството на туризма ще извършим геодезическо замерване, за да установим точно каква площ от тези дюни са увредени.

Представителят на концесионера каза, че най-вероятно собствениците на каравани са поискали разораването.

Иван Иванов, представител на концесионера: То е изненада за всички. Ние научихме от телевизиите. Подали сме към държавните органи, към Министерството на туризма, към МВР, към Прокуратура и те ще си свършат работата.

Късно снощи в Бургас полицията е задържала трима души, които са замесени в разораването.

Румяна Арнаудова: Установени са двамата багеристи, които са осъществили изравняването на дюните, както и лицето, което ги е наело срещу 1000 лева да извършат тези действия. Извършено е според нас престъпление от общ характер, тъй като се е стигнало в резултат на тези действия до унищожаване на земно образувание, което е защитена територия и е изключително ценно и невъзстановимо.

Собственици на бунгала и на заведения в къмпинга споделят, че отдавна са чували за заплахи на собственика на караваната, че тази дюна му пречи на гледката. Бургаската Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство, а законът за подобно деяние предвижда затвор до 3 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курсанти от НВУ са били нападнати с брадва от мъж от ромски произход
Курсанти от НВУ са били нападнати с брадва от мъж от ромски произход
ЕС ще изпрати на Лондон писмо за ирландската предпазна клауза
ЕС ще изпрати на Лондон писмо за ирландската предпазна клауза